fbpx

Hedelmällisyys, PCOS ja estrogeeni

Kirjoitin aiemmin estrogeenidominanssista eli siitä, kun estrogeeni on vallitsevana naishormonina. Estrogeeniä ei tarvitse olla paljon, mutta suhteessa progesteroniin sitä on enemmän. Postauksen löydät tästä. Tämä teksti jatkaa aihetta ja käsitellään, kuinka voit itse vaikuttaa estrogeenin normaaliin tasapainottumiseen kehossasi. Näin tuet naishormonien tasapainottumista, annat tilaa progesteronin tuotannolle, tasapainotat PCOS:ta sekä lisäät hedelmällisyyttäsi.

Ensiksi haluan sanoa sinulle, että nykyään on hyvinkin normaalia, että estrogeeni on vallitsevana naishormonina kehossa. Se ei ole mitenkään poikkeavaa oikeastaan, vaan ennemminkin hyvin vähän puhuttu asia. Käy kurkkaamassa aiempi teksti, jos haluat tietää tarkempia syitä, miksi estrogeeni voi ottaa hallitsevan aseman naishormoneistasi, tästä. Estrogeenin hallitsevalle asemalle kannattaa tehdä kuitenkin muutoksia, koska se häiritsee naishormonien tasapainoa, lisää PMS-oireita, aiheuttaa runsaita kuukautisia, altistaa painonnousulle, turvotukselle ja altistaa myös mm. rintasyövälle.

Tasapainota estrogeeni: maksa

Estrogeeni poistuu kehostamme suoliston ja maksan kautta. Maksa on todella suuressa osassa estrogeenin metaboloitumista eli poistumista ja onkin hyvä huolehtia maksan kunnosta elämäntavoilla. Maksa on toisin sanoen meidän jätteiden puhdistamo, koska se käsittelee ja muuttaa aineet helposti poistettavaan muotoon kehosta kuten synteettiset hormonit, kosmetiikan kemikaalit, lisäaineet jne. Maksa voi olla hyvin suuren kuormituksen alla elämäntapojen vuoksi ja tämä heikentää estrogeenin postumista kehostasi. Ja näin altistaa naishormonien epätasapainolle.

Kuormittavia tekijöitä maksalle ovat erityisesti ylipaino, insuliiniresistenssi, alkoholi, prosessoidut ruoat, sokeri ja valkoiset viljat. Ylipaino ja vyötärölihavuus kuormittavat paljon maksaa, koska vyötäröllä oleva rasva sisältää usein runsaasti tulehdussoluja, jotka häiritsevät maksan toimintaa ja näin myös estrogeenin poistumista.

Tue maksaasi ja estrogeenin poistumista kehostasi

 1. Minimoimalla prosessoidut ruoat, runsaasti hiilihydraatteja ja sokeria sisältävät ruoat sekä lisäaineet.
 2. Lisää värikästä ja ravinteikasta ruokaa arkeesi
 3. Nauti laadukkaita rasvoja: ekstraneitsyt oliiviöljyä, gheetä, kookosöljyä, kananmunia ja avokadoa
 4. Nauti paljon tummanvihreitä ja vihreitä kasviksia sekä parsakaalia, parsakaalen ituja ja muita kaaleja
 5. Mausta ruoka valkosipulilla, tuoreilla yrteillä ja kurkumalla

Suolisto ja estrogeeni

Suoliston huono kunto estää estrogeenin poistumista kehostasi. Se niin sanotusti alkaa kierrättämään vanhaa estrogeeniä takaisin kehoon, koska suolesi ei kykene sitä poistamaan.

Tue suolistoasi ja estrogeenin poistumista kehostasi:

 1. Huolehdi kuiduistasi ruokavaliossa, nauti kasviksia, marjoja, siemeniä ja vihanneksia monipuolisesti
 2. Nauti fermentoituja eli hapatettuja ruokia, kuten kimchiä, hapankaalta, kombuchaa ja pästaroimatonta omenasiideriietikkaa
 3. Pureskele ruokasi rauhassa
 4. Huolehdi, että kakkaat joka päivä
 5. Nauti tarvittaessa laadukkaita probiotteja
 6. Juo vettä tarpeeksi
 7. Minimoi stressi, koska se vaikuttaa suoliston mikrobiomiaan

Stressi ja liikunta

Stressin vähentäminen on myös todella olennaista, kun halutaan tasapainottaa naishormoneita, koska stressi voi estää ovulaatiota tapahtumasta ja näin vähentää progesteronin määrää. Ja tämä altistaa sille, että estrogeeni ottaa hallitsevan aseman.

Liikunta ja hikoilu ovat myös hyvä tapa auttaa kehoa poistamaan ylimääräisiä hormoneita. Lisäksi se polttaa rasvasoluja, jossa muodostetaan estrogeeniä.

Näin tasapainotat estrogeeniäsi:

Hallitsemalla stressiä, liikkumalla, tukemalla maksaasi ja suolistoasi autat estrogeenin poistumista kehostasi, tasapainotat estrogeenin ja progesteronin suhdetta – näin vaikutat kuukautiskiertoosi, ovulaatioosi, hedelmällisyyteesi ja PCOS:n tasapainottumiseen suotuisasti.

Tärkeintä on, että

 1. Tuet maksaa ja suolistoa
 2. Kakkaat päivittäin
 3. Nautit runsaasti vihreitä kasviksia ja kaalikasveja
 4. Vähennät stressiä
 5. Vaihdat muoviastiat lasiastioihin ja kosmetiikan luonnon- tai luomukosmetiikkaan
 6. Hikoile ja liikuta kehoasi säännöllisesti

Toivottavasti löysit tekstistä vinkkejä arkeesi! 😊

💛Jennika