Mitä estrogeenidominanssi tarkoittaa?
Tämä tarkoittaa sitä, että estrogeeni on hallitsevana naishormonina elimistössä. Toisilla estrogeenitasot ovat koholla ja toisilla normaalilla tasolla tai sen alle. Progesteronin vähäinen määrä esim. kiertohäiriöiden tai ovultoimattomuuden vuoksi pitää estrogeenin vallitsevana hormonina. Tässä tapauksessa estrogeenitasot voivat olla siis verikokeessa alhaiset tai normaalilla tasolla. Olennaista on se, että progesteronin vähyys asettaa estrogeenin hallintsevaan asemaan hormonitoiminnassa.

Estrogeeni on todella tärkeä ja olennainen naishormoni. Se auttaa ovulaatiota tapahtumaan ja säätelee kuukautiskiertoa. Estrogeeni vaikuttaa myös painoon, ihon ja hiusten kuntoon sekä mielialaan. Estrogeeni- ja progesteronitasojen ollessa normaalilla tasolla kuukautiset toimivat, ovat säännölliset ja vuoto on kohtuullista. Mutta estrogeenin hallitessa hormonitoimintaa, alkaa keho tuottamaan erilaisia oireita. Ja nämä voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen, terveeseen kuukautiskiertoon ja raskauden jatkumiseen.
Estrogeenidominanssin yleisimpiä oireita ovat:
– epäsäännöllinen kuukautiskierto
– runsas kuukautisvuoto
– tiputteluvuoto
– kivuliaat kuukautiset
– painonnousu
– mielialanvaihtelut
– PMS-oireet
– endometrioosi
– aivosumu
– suurentuneet rauhaset rinnoissa, jotka voivat tulehtua
– turpeat rinnat
– haluttomuus

Mistä estrogeenidominanssi johtuu?
1.Elämäntavat: Estrogeeni poistuu kehostamme maksan ja suoliston kautta. Jos jommassa kummassa tai molemmissa näistä on ongelmia vaikuttaa se heikentävästi estrogeenin poistumiseen elimistöstä ja tämä nostaa estrogeenitasoja. Ravinneköyhä ruoka, alkoholi, runsas sokerin käyttö ja valmisruoat kuormittavat maksaa, heikentävät suoliston kuntoa ja vaikuttavat näin estrogeenin poistumiseen kehosta.
2. Stressi pitkäaikaisena ja toistuvana vaikuttaa progesteronin tuotantoon vähentävästi ja estrogeeni nousee vallitsevaksi hormoniksi.
3. Kehon matala-asteinen tulehdus lisää estrogeenin tuotantoa.
4. Rasvakudoksemme tuottavat estrogeeniä, joten runsas rasvakudos ja ylipaino altistavat myös estrogeenidominanssille.
5. Ympäristöstä xenoestrogeenit: muovi ja kosmetiikka, nostavat estrogeenitasoja ja häiritsevät hormonitoimintaa.
6. PCOS ja ovuloimattomuus, tämä johtaa siihen, että estrogeenitasot ottavat vallan, koska ilman ovulaatiota progesteronia ei tuoteta. Vaikka sinulla olisi matalat tai normaalit estrogeenitasot ja et ovuloi, hallitsevat estrogeenitasot.
7. PCOS ja liikaa mieshormoneita, aiheuttaa sen, että testosteroni voi aromatisoitua estrogeeniksi.
Hyvin monia asioita, jotka vaikuttavat estrogeenidominanssin syntyyn. Useat naiset oireilevatkin yllämainituilla tavoilla ja kokevat, että esimerkiksi runsas kuukautisvuoto rajoittaa elämää. Sen ei tarvitse olla näin, sinulla on mahdollisuus elämäntavoillasi vaikuttaa hormonitoimintaasi ja terveeseen kuukautiskiertoon. Voit pohtia, mihin asioihin sinä voisit kiinnittää arjessasi huomiota? Ja millä tavalla yllämainitut asiat ovat arjessasi?
Seuraavassa postauksessa käsitellään, kuinka estrogeenidominanssiin voi vaikuttaa itse.