fbpx

PCOS-tyypit osa 2.

PCOS on hormonitoiminnan häiriö ja altistaa useille eri sairauksille. Kuten 2-tyypin diabetekselle, masennukselle ja kilpirauhasen ongelmille. PCOS-tyypit, jotka vaikuttavat kehosi toimintaan ja aiheuttavat epätasapainoa sekä terveydellisiä ongelmia tarvitsee hyvää huolenpitoa. Tärkein asia, joilla muitakin sairauksia hoidetaan pätee PCOS:n kanssa myös – elämäntavat.

Tässä tekstissä käyn läpi eri PCOS-tyyppejä. Niille merkittäviä ja tärkeitä asioita, jotka on hyvä huomioida, kun etsitään omaa PCOS-tyyppiä. Aiemmasta postauksesta löydät myös muut tyypit.

Haluan vielä muistuttaa, että sinulla voi olla PCOS, vaikkei munasarjat ole rakkulaiset ja sinulle ei välttämättä ole PCOS, jos munasarjasi ovat rakkulaiset. Nuorille naisille, etenkin, on hyvin tyypillistä, että munasarjoissa on rakkuloita: follikkeleita, jotka ovat kasvamassa ja kehittymässä johtavaksi munarakkulaksi.

Neljä PCOS-tyyppiä:

1. Insuliiniresistenssi-PCOS

Insuliiniresistenssi tarkoittaa sitä, että insuliinintuotanto haimassa on heikentynyt ja verensokeri nousee. Kaikki ei ole vielä tässä vaiheessa, mutta on alttiina insuliiniresistenssille liiallisen insuliinintuotannon vuoksi. Jos sinulla on korkea insuliinipitoisuus, on se olennainen tekijä PCOS:n kanssa. Korkea insuliini nostaa mieshormonipitoisuuksiasi ja vaikuttaa naishormoneiden tuotantoon. Saat selville insuliinipitoisuuksesi mittaamalla insuliinihormonipitoisuuden. Tyypilliset merkit: ylipainoa, paino kertyy vatsan ympärille, himoitset sokeria ja hiilihydraatteja, vaikeus pudottaa painoa, kylläisyyden tunne hukassa, verensokeri laskee nopeasti: huimausta, tärinää ja olet äkäinen nälkäisenä.

2. Pillereiden jälkeinen-PCOS

Usein ehkäisypillereiden jälkeen hormonitoiminta voi olla pitkäänkin sekaisin. Pillereistä on kertynyt hormoneita kehoon, joiden poistuminen kehosta kestää toisilla pidempään kuin toisilla. Ja tämä voi aiheuttaa liiallista mieshormoneiden tuotantoa. Jos sinulla on ollut ennen pillereitä säännölliset kuukautiset, eikä oireita – luultavasti kyse on pillereiden jälkeisestä tilanteesta. Tyypilliset merkit: ennen pillereitä ei ole ollut oireita, kuten karvan kasvua ja aknea. Pillereiden lopetuksesta on alle puolivuotta.

3. Tulehduksellinen-PCOS

Tulehduksella tarkoitan kehon matala-asteista tulehdusta. Kroonisena tulehdus voi lisätä mieshormoneiden tuotantoa. Tulehdusta lisäävät sokeri ja prosessoitu ruoka. Tyypilliset merkit: väsymys, uneliaisuus, kivut kehossa, psorias, autoimmuunisairaudet tai alttius niille, allerginen ihottuma, ihottuma, ruoansulatusongelmia, allergiaa ja astmaa.

4. Lisämunuaisperäinen-PCOS

On harvinaisempi, mutta usein tavattu lean-pcos naisille. Eli naisilla, jotka ovat hoikkia ja normaalipainoisia. Tällöin lisämunuaiset tuottavat liikaa stressihormoneita, jotka vaikuttavat hormonitoimintaan. Tyypilliset merkit: korkeat DHEA-s arvot verikokeessa, jaksaminen parasta iltapäivällä, lihasheikotus, olet sairastanut syömishäiriön tai sairastat nyt, paino kertyy vatsalle, matala verenpaine ja sydämen tykytykset.

Tyypit ovat yleisyys järjestyksessä eli suurin osa naisista on Insuliiniresistenssityyppiä. Yhden PCOS-tyypin päälle voi kertyä muita tyyppejä elämäntilanteesta ja elämäntavoista johtuen.

Näissä kahdessa postauksessa esittelin PCOS-tyypit. Oman tyypin tunnistaminen sekä selkeyttäminen auttaa sinua kohdentamaan elämäntavat oikeaan suuntaan. Valmennuksissani käyn aina läpi, mikä PCOS-tyyppi on kyseessä, jotta saadaan paras mahdollinen lopputulos ja elämäntavat, jotka tukevat sinun kehoasi. Näin ei tarvitse arvailla, mikä kenellekin sopii tai kokeilla kaikkea. Hyvän pohjatyön kautta pääsemme tilanteesi juurelle ja tekemään muutoksia niille osa-alueille, jotka tarvitsevat tukea.

Rakkaudella, Jennika